Menu
Significant Green22 nr062
Beleidsmonitor

Beleidsmonitor

Met onze Beleidsmonitor bieden wij inzicht in gemeentelijk beleid en besluitvorming. Daarmee heb jij fact-based inzicht in ontwikkelingen op gemeentelijk niveau.

Sinds de invoering van de wet hergebruik van overheidsinformatie in 2015 zijn gemeenten verplicht om (raads)informatie herbruikbaar beschikbaar te stellen. Het overgrote deel van de gemeenten hebben raadsinformatie online opgeslagen in een van de drie grote raadsinformatiesystemen. Openstate foundation is in 2015 begonnen om deze informatie te ontsluiten. Op dit moment kan via een zoekmachine in raadsinformatie van 120 gemeenten gezocht worden. De zoekmachine zoekt echter ‘simpel’ naar zoektermen in raadsdocumenten van 34% van de gemeenten. Hierdoor is het lastig om een goed en overzichtelijk beeld te krijgen over in hoeverre diverse thema’s spelen in gemeenteland.

Vanwege de beperkingen van de huidige zoekmachine heeft Significant Insights de beleidsmonitor ontwikkeld. Onze beleidsmonitor zoekt momenteel in de raadsinformatie van meer dan 90% van alle gemeenten (en toenemend). Het is mogelijk om snel een eenvoudige zoekactie uit te voeren op basis van opgegeven zoekwoorden; binnen vijftien minuten heb jij de resultaten van een analyse op ruim vier miljoen documenten. Het is echter ook mogelijk om een slimmere complexere zoekopdracht te genereren. Wij zetten hiervoor diverse technieken in, afhankelijk van jouw vraag. Het varieert hierbij van het opstellen van wordclouds (en taxonomie) met scoreformules tot machine learning technieken om slim de documenten te doorzoeken.

De beleidsmonitor biedt daarmee de volgende voordelen:

  • Je kunt snel relevante raadsdocumenten vinden en deze openen via het raadsinformatiesysteem van de gemeente;
  • Je krijgt inzicht in hoe 90% van de gemeenten invulling geven aan diverse thema’s;
  • Je kunt gericht goede voorbeelden van gemeenten op een bepaald thema vinden;
  • Je kunt trends en ontwikkelingen visualiseren en uitzetten in de tijd en/of geografische locatie;
  • Je kunt complexe zoekstrategieën (onder begeleiding) opzetten om meer waarde toe te kennen aan de zoekresultaten.

Meer weten over dit onderwerp?

Neem dan contact op met:

Roel van Weert