Menu
Piter-1_Desktop_2000x655
Nieuws

In de schijnwerpers: Piter Sybesma

In deze rubriek zetten wij steeds een collega in de schijnwerpers. Onze collega Loes Rocour geeft de beurt door aan collega Piter Sybesma. Piter werkt sinds februari 2018 bij Significant en is dus al geruime tijd betrokken bij Significant Insights. Maar wat doet Piter nou precies? En wat is zijn visie?

Wie ben je?

Mijn naam is Piter Sybesma, 31 jaar en woonachtig in Utrecht. Bij Significant Insights werk ik als BI-consultant, waarbij ik ervoor zorg dat de juiste informatie op het juiste moment beschikbaar is voor de juiste personen in een passende visualisatie. Zelf gebruik ik hiervoor meestal Power BI. In mijn werkzaamheden vervul ik daarnaast ook vaak de rol van business analist (ook wel: data-translator). Hierbij zorg ik voor een vertaalslag vanuit de (informatie)behoefte van een gebruiker (de business) naar technische instructies voor de developers. Zodat developers iets kunnen bouwen waar de business bij gebaat is. Dit is een rol die goed past bij mijn achtergrond als informatiekundige.

In het verleden ben ik topsporter geweest in de schaatswereld, deze mentaliteit probeer ik tegenwoordig te vertalen in mijn werkzaamheden voor Significant Insights. Ik ben gedreven om altijd het maximale resultaat te behalen op de meest efficiënte manier. Ik doe nog steeds graag aan buitensporten zoals skiën, schaatsen en kitesurfen.

Waar houd je je momenteel mee bezig?

Op dit moment ben ik betrokken bij een aantal kleinere opdrachten. Zo zijn er net een paar projecten gestart waarbij wij monitoring of analyses verzorgen voor gemeenten of ministeries. De onderdelen van zo’n traject zijn in beginsel vaak vergelijkbaar met elkaar. Wij onderzoeken de informatiebehoefte van de gebruikers en vervolgens laden wij de juiste databronnen in een dashboard om de gevraagde inzichten te visualiseren. In een andere opdracht voor een groot ziekenhuis werken wij aan de inventarisatie van de mogelijkheden voor het invullen van de informatiebehoefte op inkoopgebied. Hierbij is ons doel om een blauwdruk te maken waarmee een BI-team aan de slag kan. In een andere opdracht voor een uitkeringsinstantie ben ik betrokken bij het vertalen van de wens om inkoopinformatie te ontsluiten aan de business-gebruikers.

Vanuit ons interne inkoopintelligence team ben ik als data-translator betrokken bij de (door)ontwikkeling van het inkoopportaal In-Facts van Significant Synergy. Op de achtergrond begeleid ik een aantal data-analyses betreffende crediteurenadministratie van kleine en middelgrote publieke organisaties. De resultaten van die data-analyses lever ik op als Power BI dashboard.

Welke visie heb je voor de toekomst?

Voor de korte termijn is er nog genoeg progressie te maken op het gebied van digitaliseren en automatiseren. Het beantwoorden van business vraagstukken met behulp van data zal waarschijnlijk nog lange tijd een zekere inspanning vereisen van de betrokkenen. Ik hoop dat in de toekomst het steeds meer een commodity is om je eigen data te gebruiken voor het ondersteunen van je business vraagstukken. Hier zie ik een grote rol weggelegd voor selfservice BI, waarbij de gebruiker de tools in handen heeft om direct zijn/haar eigen analyses kan samenstellen op de beschikbare eigen dataset.

Hoe zorg jij ervoor dat je je blijft verbinden met je collega’s?

Het mooie van het team Significant Insights is dat wij eigenlijk diagonaal met alle typen collega’s binnen Significant Groep samenwerken. Om verbinding te blijven houden is het extra van belang om bewust tijd te nemen om met enige regelmaat bij te praten. Verder leven wij natuurlijk in bizarre tijden, waarvan ik hoop dat wij snel terug mogen naar ‘normaal’.

Welke collega mag de volgende keer in de schijnwerpers?

Volgens mij is het tijd dat een van de partners en dragende krachten achter Significant Insights een moment krijgt in de schijnwerpers. Daarom draag ik graag het stokje over aan Jeroen van Alphen.